Cancún är en av de ledande turistorterna i Mexiko och en populärt destination för resenärer som vill ha sol och bad och nöjesliv. Staden ligger på Yucatánhalvöns nordöstra kust, vilket innebär att vi befinner oss där Karibiska havet möter den Mexikanska golfen.

cancun

Strax söder om Cancún börjar det pärlband av resorter som tillsammans brukar kallas för Riviera Maya.

När de mexikanska myndigheterna började skapa en turistort på Isla Cancún i Januari 1970 fanns där bara en kokosnötsodling och tre invånare. I närliggande Puerto Juárez bodde drygt hundra personer, huvudsakligen fiskare och militärer. På den tiden var det få som insåg att Cancún så småningom skulle locka fler turister än Acapulco och dessutom få en stor bofast befolkning.

Hur är klimatet i Cancún?

Cancún har ett fuktigt tropiskt klimat och temperaturen skiljer sig inte mycket under årets gång.

Hur är vattentemperaturen i havet?

Havstemperaturen är stabil här och det skiljer sig inte mycket mellan årets kallaste och årets varmaste månad. I juni – oktober är havet som varmast här och vattentemperaturen brukar då ligga strax under 30 grader C. Besöker du Cancún under den kallaste perioden, vilket är januari – mars, kan du ändå räkna med en vattentemperatur över 25 grader C.

Arkeologi

Den Cancúnbesökare som är intresserad av att se ruiner från Maya-civilisationen behöver inte ta sig långt, för Las Ruinas del Rey ligger i den del av staden som kallas Hotel Zone. Detta är dock en förhållandevis liten samling ruiner. Vill du besöka ett större ruinområde finns El Meco som ligger strax utanför stadsgränsen, inte långt från vägen som löper norrut mot Punta Sam.

I anslutning till de närliggande turistorterna Riviera Maya och Gran Costa Maya finns arkeologiska sajter som Cobá, Muyil och Polé (Xcaret).

Att flyga till Cancún

Cancún International Airport (IATA: CUN, ICAO: MMUN) är Mexikos näst mest trafikerade flygplats – bara Mexico City International Airport har mer trafik.

Under högsäsongen går det charterflyg direkt från Arlanda till Cancún. Ett populärt alternativ, som dessutom är tillgängligt året om, är att resa reguljärt från Sverige till Ft Lauderdale i Florida, USA och därifrån flyga vidare till Cancún. Många andra lösningar är också tillgängliga, inklusive att flyga med ett stopp i Mexico City.

Våldsdåd

Jämfört med till exempel gränsområdet mot USA var Cancún länge förhållandevis befriat från det mexikanska drogkartellvåldet, men detta ändrades under 2010-talet då staden drabbades av en mordvåg. Det förekommer en hel del droganvändning i Cancún och staden är även känd för drogsmuggling och pengatvätt.

Under 1990-talet och det tidiga 2000-talet kontrollerade drogkartellerna Juárez och Golfos drogtransporterna genom Yucatánhalvön, men numera är det Los Zetas – en utbrytargrupp från Golfos – som dominerar en stor del av smugglingsrutterna.

Under 2013-2016 inträffade 76 mord i Cancún, för år 2017 var siffran 193 och år 2018 inleddes med chockerande 33 mord redan i januari. En stor majoritet av morden i Cancún under 2010-talet har haft kopplingar till drogsmuggling. De flesta morden har skett i stadskärnan, och Zona Hotelera har inte varit förskonad från dödligt våld – något som har börjat skrämma bort turisterna. För januari 2019 rapporterade Cancún en minskning av antalet utländska besökare – den första minskningen på sju år.