Söder om Cancún på Yucatánhalvön ligger ett pärlband av resorter som tillsammans bildar Riviera Maya – ett långtsträckt område av vackra karibiska stränder och diverse faciliteter för turister.

Förr brukade man säga att Riviera Maya startade vid staden Playa del Carmen i norr och slutade vid byn Tulum i söder, men numera räknas även hamnstäderna Puerto Morelos som ligger längre norr ut och Felipe Carrillo Puerto som ligger söder om Tulum till rivieran.

Riviera Maya

Boende

Riviera Maya är berömt för sina stora all-inclusive resorts, men här finns även många fina små boutique-hotell att upptäcka.

För den som vill bo mer privat, och har djupa fickor, går det att hyra en villa eller chartra en yacht.

Restauranger

Förutom de många restauranger som ligger i hotell och resorter finns det även oberoende matställen att besöka nära stränderna och längs kustvägen Fed 307.

Dyka och snorkla

Längs Riviera Maya finns mycket goda förutsättningar för dykning och snorkling. Det Mellanamerikanska Barriärrevet, också känt som Great Mayan Reef, startar nära Cancún och fortsätter sedan söderut längst hela Riviera Maya och resten av Mexiko, för att sedan löpa vidare längs kusten av Belize, Guatemala och Bay Islands i Honduras. Totalt är revet över hundra mil långt och de innehåller flera naturskyddsområden.

Över 500 fiskarter lever i Great Mayan Reef, liksom fyra olika arter av havssköldpadda. Här finns också en av världens största sjökopopulationer, och i den norra delen av revsystemet samlas valhajar för att para sig.

Arkeologi

Exempel på arkeologiska platser med lämningar från Mayafolket som ligger i eller nära Riviera Maya:

  • Tulum (vid kusten)
  • Chichen Itza (i inlandet)
  • Coba (i inlandet)
  • Muyil (hit brukar det inte komma många turister)
  • San Gervasio (hit brukar det inte komma många turister)
  • XelHa (en ekopark som även innehåller en liten mängd ruiner)

Klimat

Regnsäsongen löper från maj till slutet av november, men att det är regnsäsong innebär inte att det ösregnar hela tiden och regnsäsongen kan absolut vara en trevlig period att besöka Riviera Maya – särskilt om man vill försöka förhandla sig till ett lite lägre pris.

Torrsäsongen, från December till slutet av April, är när de flesta turisterna anländer till Riviera Maya. I januari och februari domineras vädret av nordanvinden El Norte.

Månaden med kallast vattentemperatur längs Riviera Maya är januari, då vattnet i havet ”bara” är circa 26 °C varmt. Under augusti, den varmaste månaden, kan man räkna med en vattentemperatur strax under 30 °C.

Geografi

Riviera Maya ligger i delstaten Quintana Roo på Yucatánhalvön. Terrängen är platt och om det inte vore för människan skulle det mesta vara täckt av tropisk låglandsdjungel och mangroveträsk. En del av denna natur finns fortfarande kvar trots de enorma förändringar som skett sedan 1970.

Den karibiska kusten består i den här regionen av halvmåneformade sandstränder som då och då avbryts av klippformationer, samt av en slags vikar där grundvatten rinner ut i havet – så kallade caletas.

I den dominerande bergarten karst har långsträcka underjordiska system bildas av vatten som gröpt ur berget. Ibland uppstår sjunkhål, vilka lokalborna kallar för cenotes. Inom själva Riviera Maya har man kartlagt över 70 mil av översvämmade grottpassager, inklusive de stora grottsystemen Sac Actun och Ox Bel Ha.